Všetko, čo potrebujete na dokonalé slávnostné prestieranie

Všetko, čo potrebujete na dokonalé slávnostné prestieranie

Pripravujete pre svojich hotelových hostí slávnostnú večeru? Okrem kvalitného a chutného jedla dbajte aj na vizuálnu stránku svojej reštaurácie. Stavte na istotu a pripravte pre nich dokonalé slávnostné prestieranie, ktoré ich určite upúta hneď na prvý pohľad.

 

Etiketa stolovania

Poznať pravidlá slušného správania a etiketu stolovania je veľmi dôležité. Síce mnoho ľudí ju vôbec nedodržiava a v posledných rokoch sa na ňu nekladú toľké nároky, ich dodržiavaním určite nič nepokazíte. Avšak, dodržiavanie etiky stolovania veľmi úzko súvisí aj so samotným prestieraním, ktorého súčasťou sú správne uložené a vyčistené príbory, taniere, poháre, kvalitné a čisté obrusy, obrúsky a dekorácie.

 

Príbor, taniere, poháre

Čo je, samozrejme, nevyhnutnosťou je mať kvalitné, čisté a správne uložené taniere, príbory a poháre, aby zákazníci vedeli, kedy ktorý použiť. Pri podávaní raňajok alebo obeda použite pokojne klasické taniere, príbory alebo poháre, ale na slávnostnú večeru by ste už mali použiť niečo viac nóbl, ako napríklad taniere so zlatými alebo striebornými detailmi. To súvisí aj s príbormi, ktorých by ste mali mať predovšetkým dostatok, pretože počet príborov závisí od počtu chodov a druhov jedál. Nezabúdajte ani na vyleštené poháre, ktoré by sa opäť mali líšiť od druhu nápoja.

 

Obrusy a obrúsky

Veľmi dôležitou súčasťou stolovania je aj prestieranie, ktoré sa skladá najmä z obrusu a obrúskov. Ak ide o slávnostnú večeru, potom zvoľte obrus v tradičnej bielej farbe, ten nič nepokazí. Pri prestieraní opäť nezabúdajte na pravidlá stolovania. Ozvláštniť stolovanie môžete aj stredovými pásmi či obrúskami. V prípade, že máte k dispozícii látkové alebo textilné obrúsky, určite ich použite, pretože tie sa kladú na kolená, aby ochránili oblečenie zákazníka. Tiež si s nimi môžu zákazníci utrieť ústa, rovnako ako aj papierovými obrúskami. To, ako ich zakomponujete do celej výzdoby je len na vás. Pokojne môžete použiť klasickú kapsičku, do ktorej sa kladie príbor, prípadne použiť fantáziu a vyskladať z obrúskov nejaký tvar. Medzi tie najbežnejšie patrí skladanie obrúskov do trojuholníka, ktorý sa kladie na vrch tanierov.

 

Zaujímavé tipy na skladanie obrúskov

Tak ako sme povedali, pri výbere materiálu, farby a skladaní obrúskov môžete použiť svoju fantáziu, pretože obrúsky je možné poskladať do rôznych tvarov, ako napríklad do tvaru diamantu, srdca, motýlika, obálky, ale aj do tvaru labute, bociana, orchidey alebo ako vejár. Možností je niekoľko, a preto si ukážeme len pár z nich, ktoré môžete použiť aj na slávnostné prestieranie.


1. Vejár

Ide skutočne o veľmi jednoduché skladanie obrúskov, na ktoré budete potrebovať len samotný obrúsok. Pekný a harmonický vejár poskladáte tak, že preložíte obrúsok na polovicu. Takto vám vznikne obdĺžnik. Po šírke obdĺžnika začnite skladať obrúsok ako harmoniku, približne 6 – 8krát. Na konci si nechajte voľný priestor (aspoň 2 diely). Takto naskladanú časť pritlačte o stôl, aby voľná časť obrúska bola navrchu. Hranu dlane priložte priečne do stredu obrúska a zalomte ho okolo nej. Vytŕčajúcu časť preložte do tvaru trojuholníka a zastrčte dovnútra – bude slúžiť ako opora. Následne si vejár rozložte. Takýmto vejárom krásne zaplníte celú časť taniera.

 

2. Palmový list

Opäť ide o jednoduché prevedenie obrúskov. Obrúsok preložte do trojuholníka a poskladajte do harmoniky, ako v predošlom prípade, avšak tentokrát do úplného konca. Následne prehnite harmoniku v strede a automaticky sa vám zobrazí palmový list. Ak nechcete, aby sa jednotlivé polovice od seba vzďaľovali a obrúsok sa neotváral, horné konce listu stočte.

3. Voľne zrolované

Na voľné zrolovanie môžete použiť aj látkový aj papierový obrúsok. Ten voľne zrolujte a cez stred prevlečte kovový prstenec, drevený krúžok alebo jednoducho ho previažte stuhou. Ak sa vám tento spôsob zdá veľmi minimalistický, pokojne obrúsok ozdobte kvetom či inou rastlinkou.

 

Myslite aj na dekorácie

Profesionálne stolovanie by malo zahŕňať aj dekorácie, ako napríklad kvety či sviečky. Pri výbere dekorácií myslíte najmä na to, na akú príležitosť idete robiť slávnostné prestieranie. Myslíte tiež na to, aby na stole bol dostatočný priestor a aby hostia na seba videli. Preto zvoľte kvety v nízkych vázach alebo naopak vo vysokých, nie v úrovni očí.

Nezabúdajte, že výber dekorácií, obrusov a obrúskov by mal súvisieť s typom slávnosti a udalosti, ktorú pripravujete pre svojich hostí.